(GAMBAR HIASAN)
ADA PEMINAT AISKRIM....ANDA DAH JUMPA TEMPAT SESUAI NAK TAHU MENGENAI AISKRIM NI...
MENURUT MAKLUMAT, AISKRIM MERUPAKAN SEJENIS MAKANAN SEJUK BEKU YANG MANA DIHASILKAN DARIPADA HASIL BERBENTUK TENUSU DAN KRIM. BAHAN INI DIBAGUNGKAN BERSAMA PEMANIS DAN JUGA MANISAN UNTUK MENHASILKAN RASA. MENARIK BUKAN...
ADMIN NAK SHARE SIKIT CARA BUAT BEBERAPA AISKRIM..
AISKRIM PERTAMA
- ovallete (pastikan yg halal)
- 1biji telur
- 1tin susu cair
- 1/2 susu pekat.
- 1 sudu kecil esen vanilla
- biskut oreo
(kalau buat aiskrim perisa lain korang just tambahlah ikt yg korang nak contoh cam milo ke,nescafe ke,strawberry ke,durian ke)
Cara2:
1)Mix semua bahan2 tadi(kecuali oreo)guna stand mixer sampai tekstur dia pekat dan likat.Fara guna blender je..cepat sikit dia pekat dan sebati.
2)Patahkan biskut Oreo(terpulang korang nak buang krim dia ke x),dah patah tu campurkan ke dlm aiskrim tadi..gaul2 rata..
Cara2:
1)Mix semua bahan2 tadi(kecuali oreo)guna stand mixer sampai tekstur dia pekat dan likat.Fara guna blender je..cepat sikit dia pekat dan sebati.
2)Patahkan biskut Oreo(terpulang korang nak buang krim dia ke x),dah patah tu campurkan ke dlm aiskrim tadi..gaul2 rata..
3)Masukkan ke dalam bekas (pakai je bekas aiskrim yang lama)
4)Tabur2 lebihan oreo patah tadi ats aiskrim(nak letak choc rice,m&m ke,terpulang)
5)Masukkn kat bagian atas peti sejuk.
4)Tabur2 lebihan oreo patah tadi ats aiskrim(nak letak choc rice,m&m ke,terpulang)
5)Masukkn kat bagian atas peti sejuk.
AISKRIM KEDUA
Resepi Aiskrim Potong Kacang Merah
Bahan A
1 tin Kacang Merah *sila lenyek dengan sirap-2 nya skli yerr..
2 helai daun pandan
500 ml air + 1 cwan gula
3 sudu besar susu tepung
Bahan B
1 sudu besar tepung ubi
1 sudu besar tepung jagung
200 ml air
Bahan C
150 ml santan
Bahan D *kihkih
Garam secukup rasa
Cara Penyediaan
1. Masak air dan gula smpai gula larut.
2. Masukkan susu tepung.Sila guna hand whisk untuk kcau. Larutkan susu, masukkan daun pandan.
3. Bila dah mendidih, masukkan kacang merah yang telah dilecek.
4. Masak smpai kcang lembut..lebih kurang 25 minit. *terpulanglah..klau suka tekstur kcang yang besaw-2 boleh kurangkan masa mmasak..
5. Dalam bkas lain, sila satukan Bahan B dan kacau smpai tepung tu larut.
6. Kacang dah lembut,pekat dan air dah brkurang skit msukkan cmpuran Bahan B.
7. Masak lagi smpai pekat, likat, lebih kurang 20 minit lagi.
8. Masukkan santan.Kacau-2 dlam 5 minit dah ckup.Tutup api dan perasakan dengan garam.
9. Sejukkan sbelum dimasukkan kedalam acuan aiskrim.
10. Sila bekukan dlam freezer sebelum dihidangkan.
1. Masak air dan gula smpai gula larut.
2. Masukkan susu tepung.Sila guna hand whisk untuk kcau. Larutkan susu, masukkan daun pandan.
3. Bila dah mendidih, masukkan kacang merah yang telah dilecek.
4. Masak smpai kcang lembut..lebih kurang 25 minit. *terpulanglah..klau suka tekstur kcang yang besaw-2 boleh kurangkan masa mmasak..
5. Dalam bkas lain, sila satukan Bahan B dan kacau smpai tepung tu larut.
6. Kacang dah lembut,pekat dan air dah brkurang skit msukkan cmpuran Bahan B.
7. Masak lagi smpai pekat, likat, lebih kurang 20 minit lagi.
8. Masukkan santan.Kacau-2 dlam 5 minit dah ckup.Tutup api dan perasakan dengan garam.
9. Sejukkan sbelum dimasukkan kedalam acuan aiskrim.
10. Sila bekukan dlam freezer sebelum dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA...ANDA MINAT AISKRIM GORENG...TUNGGU POST SELEPAS NI OK...
Quantity :
Add to Cart